Chau Chili, hola Bolivia
Hoi allemaal,
Inmiddels hebben we Chili verruild voor Bolivia dus tijd voor een nieuwe update lijkt me! Tijdens het vorige bericht zaten we in Valparaiso vanaf waar we verder zijn gereisd naar San Pedro de Atacama in het noorden van Chili. Een dorpje midden in de woestijn waar het erg stoffig was, maar bomvol met toeristen omdat iedereen vanaf daar de tour door de Andes en over de zoutvlakten naar Bolivia wil doen.
Omdat we in Valparaiso op het strand waar we waren niet mochten zwemmen door de sterke stroming zijn we dus maar gaan zwemmen in San Pedro. Midden in de woestijn en de bergen lagen namelijk een soort van thermale baden. Het water was smeltwater van de bergen en kwam vervolgens onder een vulkaan terecht waar het werd opgewarmd. Wel heel bijzonder om daar te zwemmen dus. De volgende dag hebben we paardgereden door de woestijn en de volgende ochtend was het alweer tijd om te vertrekken naar Bolivia. We begonnen in een busje tot de grens met Bolivia wat alleen een mini hutje met een hekje was. Daar verruilden we het busje voor een jeep die we gelukkig maar met vier personen deelden. We kwamen langs heel veel verschillende gekleurde lagunes, die erg mooi waren. ´s Avonds kwamen we aan bij het hostel waar we zouden overnachten, op 5000 meter hoogte. Zoveel stijgen in een dag was een beetje te veel gevraagd, want inmiddels had ik behoorlijk hoogteziekte. Helaas kon ik dus niet mee met de wandeling rondom de gekleurde lagune met heel veel flamingo´s. Gelukkig waren de gids en de mensen van het hostel erg aardig en maakten ze de hele tijd thee van cocablaadjes en gaven ze me cocabladeren om te kauwen, ook al hielp dat niet echt. Inmiddels gaat het wel weer een beetje beter maar ik kan nog steeds niet veel eten en heb nog steeds hoofdpijn. De laatste dag van de tour kwamen we uiteindelijk bij de zoutvlakte. Echt zo groot en helemaal wit, bizar om te zien! Na een tijdje kwam de zon ook tevoorschijn zodat het ook nog weerspiegelde. Echt heel mooi. Ondanks de hoogteziekte was de tour dus zeker de moeite waard!
Inmiddels zijn we dus in het eerste stadje in Bolivia, Uyuni. Het verschil tussen beide landen is groot, het is hier veel minder westers en alles is ook meteen een stuk goedkoper. We hebben gister kaartjes voor de bus naar Sucre gekocht, een reis van 9 uur en dit kostte voor twee personen omgerekend 13 euro! Verder hebben we gister eindelijk onze was gedaan, alles was stoffig na al die dagen door de woestijn. We hadden alleen geen rekening gehouden met het feit dat we dan geen schone warme kleren meer hadden dus vanochtend moesten we door de stromende regen in jurkjes de was weer ophalen haha. De mensen hier keken ons wel een beetje vreemd aan.
Verder vinden we de armoede ook wel soms lastig. In Valparaiso vroegen we een keer aan iemand van het hostel of hij een leuk restaurant wist in de buurt en dat niet te duur was. Toen reageerde hij dat er veel leuke restaurants in de buurt waren, maar dat hij de prijzen niet wist omdat hij er nog nooit geweest was omdat hij het sowieso niet kon betalen. Ook in San Pedro vroegen de mensen van het hostel ons hoe we de thermale baden vonden en vertelden vervolgens dat zij er zelf nog nooit waren geweest omdat het voor de lokale bevolking bijna niet te betalen is. Best vervelend om zulke dingen te horen, maar tegelijkertijd genieten we wel heel erg van alles wat we doen. Zoveel vrijheid.
Nou tijd om weer af te sluiten! Bedankt voor alle berichtjes uit Nederland! Heel leuk om te lezen hier!
Liefs uit Bolivia
he hallo, ik kan eigenlijk niet geloven dat ik eerder een reactie plaats dan papa of mama! Die zitten namelijk aan de laptop gekluisterd, heb ik dit weekend mee mogen maken toen ik in Losser was, bizarr. Het klinkt echt goed allemaal! wanneer ben je trouwens in ecuador? want mijn vriendinnetje Lisanne vliegt morgen en ze zal voor 2 maanden in Montanita (ofzoiets.. zijn. als jullie daar langs komen moeten jullie mij zeker even contacten want zij heeft daar heel veel kennissen enzo!! Succes met jullie reis en ik wacht de alpaca trui af die me beloofd is!!!
Hoi Nicole. Wat leuk om weer een verhaal te lezen en gelukkig was ik ook op tijd online om nog even met je te praten! Super. Is inderdaad vervelend die armoede. Verschil is dan wel heel groot he. Dus morgenavond weer verder met de bus naar het volgende avontuur! Ben benieuwd! Blijf voorzichtig en geniet!!! XXXXXX
Hahaha, Anouk, 1 minuut!
Ola Nicole, goed om weer wat van je horen en dat het weer wat beter gaat. Je moet niet in het zouthotel gaan slapen hoor, want dat is illegaal, hahaha. Oh ja, en kun je zo"n mooie grote cactus van een metertje of 2-3 voor me meenemen voor in de tuin?
Wat jammer eigenlijk dat je moet betalen om in die thermale baden te mogen zwemmen en dat bedoel ik vooral voor de locals. Was dat zo duur dan? Maar wel heel apart ja, lijkt mij ook heerlijk, een tijdje daarin liggen en dan een dutje doen.
Zijn jullie al in Sucre, de officiele hoofdstad van Bolivia aanbeland dan? Ook deze stad staat op de werelderfgoed lijst met zijn witte gebouwen. Is dat een bewuste keus van jullie om dit soort steden te bezoeken? Verder kan ik nog melden dat toen jullie Chili verlieten onze Chileense proefspeler bij FCT ook weer naar huis is gestuurd, hahah, kan bijna geen toeval zijn. Verder heeft Jacko een prachtige vondst gedaan, Tessa heeft een foto gemaakt die ze nog, ik geloof op fb, wil plaatsen.
Geniet van je vrijheid, je hebt nog 24 weken voor ik je weer ophaal van Schiphol.
Tot het volgende reisverhaal.
Hoi Nicole,
Wat klinkt dat allemaal mooi wat je meemaakt, lijkt me super mooi! En lief dat je er ook nog bij stil staat dat niet voor iedereen dit soort dingen is weggelegd.
Ik hoop dat je nog veel meer geweldige dingen ziet en meemaakt, pas goed op jezelf en veel liefs uit Ootmarsum van ons allemaal.
Gelukkig dat het nu weer wat beter gaat maar wel echt balen van die hoogteziekte! Zit je natuurlijk nooit op te wachte maar zeker niet tijdens zo'n fantastische reis! Hopelijk ben je snel weer helemaal fit, zodat je verder wel alles mee kunt maken! Ben toch wel benieuwd naar de foto's!
Liefs
Je maakt volgens mij de reis van je leven, geweldig allemaal, het is hier super koud, je zult he wel jammer vinden om dat te missen (grapje ;-)).
IK moet nu werken;-(((( bijna 8.00 uur. Dus het is echt een wereld van verschil hihi. Geniet maar lekker en doe
rustig aan.
XXX Annette